Yrd. Doç Dr. Sevilay Çınar, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü’nden mezun oldu. 2004 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı (Müzik Öğretmenliği) Tezsiz Yüksek Lisans programını, 2008 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı Doktora programını tamamladı. Profesyonel olarak eğitimini aldığı bağlaması ile yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli konserlere katılan, ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda bildiriler sunan Yrd. Doç. Dr. Sevilay Çınar, 2011 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümü’ne Öğretim Üyesi olarak atanmıştır.