1977 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Ankara’da tamamladı. İlk müzik eğitimine Ankara Radyosu Gençlik Korosu’nda başladı.

2002 yılında S.Ü. Devlet Konservatuvarı Türk Mûsikîsi bölümünden dereceyle mezun oldu. Mezun olduğu yıl Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda ders ücretli öğretim elemanı olarak çalışmaya başladı. Bu esnada TRT Diyarbakır Radyosu’nda sözleşmeli Ud icracısı olarak, canlı yayınlara ve bant kayıtlarına katıldı.

2003’de, mezun olduğu Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak göreve başladı.

2004-2007 yılları arasında S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Sanat Müziği programında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yurt içi ve yurt dışı çeşitli konserlerde Ud icracısı ve yönetmen olarak görev alan Öğr. Gör. Tolga OTER, 2011 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümüne (Ud) öğretim görevlisi olarak atandı.