Öğr. Gör. Emir Değirmenli, 1981 yılında Kırklareli’nde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. 13 yaşında iken ilk ud icra derslerini almaya başladı. Müzik fiziğine olan ilgisi nedeniyle, liseyi bitirdiği 1998 yılında, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünü kazandı. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında çalgı yapımı ile ilgilenmeye başladı. İlk udunu Cavit Büyükgüral’ın atölyesinde Şubat 2003 tarihinde tamamladı. Bir yandan Manol gibi tarihe malolmuş büyük ud yapım ustalarının yüz yıllık udlarını inceleyerek, bir yandan da Fevzi Daloğlu gibi el yapımı ud yapan günümüzün büyük ustalarıyla çalışarak, edindiği bilgileri müzik fiziği bilgileriyle harmanladı. Bunlar doğrultusunda müzik fiziği ve çalgılar üzerine sayısız deneyler yaptı. Edinimlerini çalgılarında hayata geçirdi. Ulusal ve uluslararası festival ve etkinliklerde ses fiziği ve uygulamalı alanları üzerine atölye çalışmalarında da bulunan Emir Değirmenli 2011 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na Öğretim görevlisi olarak atanmıştır.