GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI İCRÂ HEYETİ

İLK YURTDIŞI KONSERİNİ MAKEDONYA’DA VERDİ

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi ve Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi işbirliğinde 17-22 Ekim 2011 tarihlerinde Makedonya’da düzenlenen VII. Uluslar arası Atatürk Kongresi’ne davet edilen Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı İcrâ Heyeti ilk yurtdışı konserini Makedonya’da verdi.

Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Gülçin YAHYA KAÇAR yönetiminde Rumeli Türküleri’nin icrâ edildiği ilk konser (Açılış konseri) 18 Ekim 2011 tarihinde Üsküp’te, kapanış konseri de 21 Ekim 2011 tarihinde Ohri’de gerçekleşti.

İlgi ve katılımın yoğun olduğu, beğeniyle izlenilip dinlenildiği gözlenilen konserlerde, özellikle Atatürk’ün sevdiği eserlerin icrâsı sırasında son derece duygulu anlar yaşanmış; gözyaşlarını tutamayan birçok dinleyici İcrâ Heyeti’mizi ayakta alkışlayarak sahneden ayrılmalarına izin vermemiştir.

Konser sonrası dinleyiciler arasında bulunan bazı yabancı ülke temsilcileri, Türk Mûsikîsinden son derece etkilendiklerini, benzer konserler için İcrâ Heyeti’mizi kendi ülkelerinde de görmek ve dinlemek istediklerini ifade ederek davetlerde bulunmuşlardır.

İcrâ Heyeti’nde ud icrâcısı olarak da görev alan, Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kurucu Müdürü Prof.Dr. Gülçin YAHYA KAÇAR ile Türkçe ve Makedonca olarak Ohri’den yayın yapan “Tek Rumeli TV” konsere müteakip bir röportaj yapmıştır. Röportaj sırasında VII. Uluslar arası Atatürk Kongresi’nin Makedonya’da yapılması ve kendisinin de bu kongre etkinliklerinde yer alması konusundaki duyguları sorulan Prof.Dr. Gülçin YAHYA KAÇAR’ın cevabı şöyle olmuştur: “Atatürkçü genç bir Cumhuriyet Kadını olarak, Ata’mızın doğup büyüdüğü bu coğrafyada; evlâd-ı fâtihân diyârı bu topraklarda bulunmaktan son derece mutluyum.”