Gazi Üniversitesi önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. 2013 yılı Kore ve Türkiye arasındaki kültürel değişim etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Sookmyung Gayageum Orkestrası ve Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı İcra Heyeti Geleneksel Müzik Konseri, sanatseverlerin beğenisini kazandı.

Gazi Konser Salonu’nda 1 Ekim’de düzenlenen etkinliğin açış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, dostluk ve beraberlik mesajı verdi. Kore ile Türkiye arasındaki ilişkilerin herhangi bir menfaate dayanmadığına dikkat çeken Büyükberber, bu ilişkilerin karşılıklı dostluğa dayandığını söyledi. Bu aktivitelerin sayısının daha da artması temennisinde bulunan Süleyman Büyükberber, Gazi Üniversitesi olarak ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi için çalışmalar gerçekleştirmeye davam edeceklerini belirtti. Prof. Dr. Büyükberber, Gazi Üniversitesi’nde sanatla ilgili 5 fakülte olduğunu ifade ederek, “Gazi, büyük bir sanat potansiyeline sahiptir” dedi.

Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Lee Sangkyu, bu konserle birlikte iki ülkenin geleneksel müziklerinin benzerliklerinin ortaya konulacağını anlattı. Sangkyu, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin müzik alanında da kendini göstermesi temennisiyle sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından konsere geçildi. Kore’den Sookmyung Gayageum Orkestrası ile Gazi Üniversitesi Türk Müziği İcra Heyeti  izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti verdi.

Mehter Marşı’nın çalınmasıyla son bulan konsere Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Lee Sangkyu ile birlikte çok sayıda konuk katıldı.

Program sonunda Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber Sookmyung Üniversitesi Konservatuvarı Müdürü Bayan Song’a Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Lee Sangkyu Türk Müziği Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar'a çiçek takdim etti.

Konser için Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği üniversite için kokteyl ikramında bulundu.

Konser Rektör Süleyman Büyükberber,Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Sangkyu ile davetlilerin takdirini topladı.

Geleneksel Müzik Konseri ile ilgili açıklamada bulunan Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, 2010 yılında Gazi Üniversitesi Konservatuvarı'nın Sookmyung Üniversitesinde sanat etkinliğinde yer aldıkları ifade etti. iki üniversite arasındaki dostluğun, 2012 yılında kendisinin Kore Kültür Elçisi seçilmesiyle daha pekiştiğini belirten Gülçin Yahya Kaçar şunları kaydetti: "Bu yıl ülkemizde gerçekleştirilen Kore Expo'su dolayısıyla Kore Kültür Danışmanı olarak, Gayageum Orkestrası’nı davet etmenin yerinde olacağını düşünerek kendilerini ülkemize davet ettik. Bu yılda Gazi Üniversitesi olarak onları ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı bildirdik."

Gayageum Orkestrası’nın Kore'de Sookmyung Üniversitesi öğretim elemanlarından ve doktora öğrencilerinden  oluşan bir orkestra olduğunu bilgisini veren Prof. Dr. Kaçar, orkestranın geleneksel müziklerini icra ettiklerini, üniversite olarak uluslararası proje ve sanat etkinliklerine katıldıklarını  kaydetti.

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin konser projesini kabulünden sonra karşılıklı olarak Türk ve Kore müziğine ait repartuvar oluşturduklarını söyleyen Gülçin Yahya  Kaçar, farklı iki müzik kültürünü kendi çalgıları ile icra edilmesinin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Gerçekleştirilen konserin üç bölümden meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Kaçar şunları kaydetti: “Birinci bölümde Türk müziğinden örnekler sunuldu. Gerek halk musikisi gerekse Türk sanat musikisinin özelliklerini yansıtan bir repartuvar hazırladık. Abdülkadir Meragi’den, Kantemiroğlu Edvarı’ndan, Sultan 4. Murat’ın eserlerine yer verdik. Türk halk musikisinden ise Kastamonu, Eskişehir, Bilecik, Kırşehir, Gaziantep yörelerine ait türküler icra edildi. Konserin 2. bölümünde Sookmyung Gayageum Orkestrası Kore müziğinden hem geleneksel hem de modern örnekler sundular. Konserde Uzakdoğu insanın disiplinini ve zarafetini görmek mümkündü. Konserin en anlamlı ve en heyecanlı bölümü 3. bölümdü. Gazi Üniversitesi Konservatuvar İcra Heyeti ve Gayageum Orkestrası birlikte hem Kore müziği hem de Türk müziği icra ettiler.”